Čišćenje i održavanje računala

Čišćenje i održavanje računala- servis računala šibenik

Kako očistiti računalo od prašine?

Sigurno ste čuli kako računala treba čistiti od prašine. Pomislili ste kako je to je jednostavno, ali niste bili sigurni odakle krenuti? 

Za početak je vrlo bitno održavati čistoću prostora u kojem se nalazi računalo. Redovito brisanje radnog stola od prašine može učiniti čuda za vaše računalo. Ne kaže se uzalud: “Bolje spriječiti nego liječiti”.

 

Trebate usluge popravka vašeg računala ili laptopa?​

No, koliko god se trudili, borbu protiv prašine je teško dobiti. Uvijek će pronaći put do vašeg računala. Zato je potrebno redovito čistiti samo računalo od prašine. U nastavku donosimo jednostavne korake koji vode do računala bez prašine.

računalo na radnom stolu - servis računala šibenik

Kako spriječiti nakupljanje prašine u računalu?

Nije bitno samo održavati čistoću prostora u kojem se nalazi vaše računalo. Za očuvanje njegove čistoće možete napraviti još nekoliko stvari.

Nemojte ga držati na podu. Šanse da će se računalo napuniti prašinom su velike. Ako ga podignete za samo 20 centimetara, smanjujete unos prašine za gotovo 80%.

Redovito metite podove i usisavajte sagove. 

Pokušajte naći mjesto za vaše računalo koje je udaljeno od prozora i vrata. Osim prašine, kroz vrata i prozore ulazi i pelud koja također može ući u računalo.

Nabavite filter za zrak. Filtrirani zrak je zrak bez prašine i štetnih tvari, što je dobro i za vas i za vaše računalo. Naravno, možete opremiti cijelu kuću filtrima za zrak, ali i samo jedan čini čuda za vaše zdravlje.

Držite ljubimce dalje od računala. Svi znamo da mačke vole doći blizu računala kako bi se grijale, a psi vlasnika prate u stopu, čak i za radni stol.
Idealno bi bilo kada vaš ljubimac ne bi imao pristup prostoriji u kojoj se računalo nalazi. Njihova dlaka je pravi magnet za prašinu. 

Prilikom korištenja računala ne biste trebali ni pušiti. Pepeo koji upadne među tipke stvara probleme, kao i nikotin koji se lijepi ispod tipki.

čišćenje kompjutera komprimiranim zrakom

Kako očistiti računalo od prašine kod kuće?

Prije nego što krenete čistiti, potrebno je nabaviti pribor za čišćenje koji će vam olakšati posao. 

Trebat će vam:

  • boca komprimiranog zraka
  • alkohol izopropyl 99%
  • mekana četkica za zube 
  • odvijač

Iako ste nabavili sve za čišćenje, sam proces još ne može krenuti. Potrebno je isključiti računalo iz napajanja te iskopčati sve kablove koji su spojeni u njega. 

Sada kada ste napravili prethodne korake, vrijeme je da zasukate rukave. Odvijačem uklonite vijke i zatim uklonite ploču s vašeg računala. Budite strpljivi kako ne biste oštetili računalo.

Kada ste uklonili ploču, pred vama se našla unutrašnjost vašeg računala. Uzmite bocu komprimiranog zraka i otpušite prašinu. Krenite od onih većih grumena prašine. Nemojte predugo držati pritisnutu bocu kako ne biste previše rashladili računalo.

Sva prašina neće otići samo uz pomoć zraka. Vrijeme je da u čašu ulijete alkohol izopropyl 99% i uzmete mekanu četkicu za zube. Četkicu umočite u alkohol i temeljito očistite sitnije dijelove računala te ventilator. 

Kada ste uklonili svu prašinu, ostavite računalo otvoreno da se osuši. Ako ste koristili alkohol izopropyl 99% nećete morati dugo čekati. 

Ako želite još detaljnije očistiti računalo, potrebno je izvaditi dijelove iz njega. 
Nemojte se plašiti, mi smo tu za vas. Naravno, ako nemate volje ili vremena za osnovno čišćenje, i dalje smo tu za vas.

Trebate usluge popravka vašeg računala ili laptopa?​

A kako očistiti laptop od prašine? 

 

Kada je riječ o čišćenju laptopa, stvari se malo kompliciraju. Vanjski dio gotovo i da nije problem. Plastiku laptopa možete očistiti vodom i krpicom, a ako su mrlje tvrđe, mješavinom octa i vode u omjeru 50:50. 

Vlažnom krpom možete očistiti tipkovnicu, touchpad i ekran vašeg laptopa. 

tipkovnicom se nikako nemojte igrati i pokušavati odvojiti tipke od nje. Većina laptopa nema tu mogućnost. 

Ako se nešto prolio po tipkovnici, neće pomoći ni voda ni alkohol. Tada je potrebno otići serviseru koji će vam ju promijeniti.  

Čišćenje unutarnjih komponenti je mnogo složenije u odnosu na stolno računalo. Zbog malog prostora u kojemu je nagurano mnogo komponenti, potrebno je biti precizan i pažljiv.

Sigurno ćete naći upute kako to napraviti, ali ako sami otvarate laptop, poništavate njegovu  garanciju. Nemojte riskirati već prepustite vaš laptop u naše ruke. Laptop će vam biti čist kao da je tek izašao iz prodavaonice.

Trebate usluge popravka vašeg računala ili laptopa?​

Scroll to top