Instalacija Windowsa

Instalacija Windowsa - servisi računala šibenik

Koji je Windows bolji – Windows 7 ili 10

Jedna od prvih stvari koje gledamo pri kupnji računala je operativni sustav. Prije 20-ak godina nije bilo mnogo izbora, ali ulaskom u novo tisućljeće izbor se širi. 

2009. godine na sceni se pojavio Windows 7. Vrlo brzo je prihvaćen i do danas je ostao najdraži i najkorišteniji operativni sustav. 

Kada je 2012. godine izašao Windows 8, bio je toliko revolucionaran da je većina korisnika ostala pri starom Windowsu 7. Nije bilo dileme – Windows 7 je prednjačio pred osmicom.

Windows 10 je lansiran sredinom 2014. godine i predstavljen je kao unaprijeđena verzija Windowsa 7. Mnogi korisnici su bili skeptični jer se i Windows 8 najavljivao kao revolucionaran, a većini je bio neshvatljiv.5 godina nakon lansiranja, vrijeme je da vidite usporedbu Windowsa 10 sa Windowsom 7.

Trebate usluge popravka vašeg računala ili laptopa?​

Početni izbornik

Windows 7 ima izvrsno sučelje koje je dizajnirano da olakša korisnicima navigiranje na računalu. Gotovo svi znaju koristiti njegove karakteristike.

Windows 8 je imao početni izbornik koji je vrvio obavijestima, imao je velike ikone te padajuće izbornike sa svih strana. 

Kada je izašao Windows 10, napustio je novitete “osmice”. Umjesto toga nadograđeno je sučelje Windowsa 7. S desne strane izbornika možete pronaći sve aplikacije koje ste nedavno koristili. Isto tako možete mijenjati taj dio izbornika i prilagoditi ga sebi. 

Pretraživanje 

Jedna od najočitijih razlika između ova dva sustava leži upravo u pretraživanju.

Velika prednost “desetke” leži u tome što preko pretraživačke trake ne tražite samo fileove ili mape na vašem računalu. Alatna traka gdje se nalazi polje za pretraživanje spojena je na Windows store i vaš preglednik. 

To znači da u bilo kojem trenu možete pretražiti sve što vas zanima, a da ne ulazite u web preglednik.

Većini korisnika ovo i nije velika revolucija ili razlog za prijeći na “desetku”. Korisnici koji provode mnogo vremena na računalu istražujući bespuća interneta ovaj dodatak će gledati kao dar s neba. 

Računalne igrice

Iako je prošlo gotovo 10 godina od izlaska “sedmice”, ona i danas odgovara velikim zahtjevima tehnologije te pruža stabilnost i kompatibilnost s igricama.

“Desetka” donosi nadogradnju na čvrstim temeljima koje je postavila “sedmica”.

Uvode DirectX 12 koji nadilazi ADM-ove grafičke kartice te pružaju još bolje iskustvo igranja igrica. 

Druga nadogradnja koja bi mogla prevagnuti u korist Windowsa 10 je PC Game DVR. Ona omogućuje korisnicima da igraju XBox One na svojim osobnim računalima, a pri tome će streamati preko LAN-a.  U prijevodu to znači da je televizor slobodan za ostatak kućanstva dok vi uživate u “gejmanju” bez ometanja na svome računalu. 

Trebate usluge popravka vašeg računala ili laptopa?​

Virtualna radna površina (desktop)

Teoretski gledano, Windows 7 može imati virtualni desktop preko softvera koji možete skinuti na stranici Windows Sysinternals

S druge strane, Windows 10 ima mogućnost digitalnog desktopa ugrađenu u operativni sustav.  Jednostavnim pritiskom na WIN + TAB tipku otvara se digitalni desktop.

Bez problema možete povlačiti otvorene aplikacije ili zadatke s jednog desktopa na drugi. Navigiranje među njima je jednostavno i teče bez problema. S obzirom na to da svi desktopi dijele iste informacije, sve promjene na njima postaju univerzalne. 

Web preglednik 

Od pojave prvog operativnog sustava, Internet Explorer je s nama. Na “sedmici” ga već imate na računalu, ali vas to ne sprječava da instalirate drugi web preglednik – Chrome, Operu ili Firefox. 

Statistički gledano, korisnici najčešće koriste onaj preglednik koji su dobili na računalu (Internet Explorer). Na prvu vas taj podatak može iznenaditi, ali kada bolje promislite, postoji dobar razlog za to. 

Internet Explorer je postavio standard koji drži i danas, a to je da moge stranice pravilno funkcioniraju preko njega. Smatraju ga za najjednostavnijim i najstabilnijim preglednikom. 

Kada je objavljena vijest da će “desetka” imati novi pretraživač, moderniji oblik Internet Explorera, korisnici nisu mogli dočekati. Riječ je o Edge pregledniku koji je zamišljen da se uklopi u novi, moderni web.On donosi elegantan dizajn preglednika s većom brzinom pretraživanja te ima pojednostavljeni način za učitavanje stranica.

Gdje instalirati Windowse

Ako razmišljate na koji operativni sustav prijeći, vjerujemo da Windows 10 odgovara zahtjevima koje pred njega stavlja današnje vrijeme. 
Windows 7 je operativni sustav koji će poslužiti kao primjer mnogima koji će tek doći. Iako je star čitavo jedno desetljeće, godine nisu ostavile traga na njegovim performansama. 

Za koji god sustav da se odlučite, mi ćemo vam ga instalirati na vaše računalo. Ako imate još pitanja ili nedoumica, naše osoblje je tu da vas sasluša i pomogne u odluci.

Trebate usluge popravka vašeg računala ili laptopa?​

Scroll to top